ΡΙΖΙΤΙΚΑ omilos sti pista Αντιγραφή scaled

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΗ ΓΩΝΙΑΣ“Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”

                          ΠΑΡΕΑ ΡΙΖΙΤΙΚΟΥ ΟΙ ΚΟΡΦΕΣ

ΕΔΡΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ: ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ

ΕΤΟΣ ΥΔΡΥΣΕΩΣ: 1960 (Εγκριθέν διά της από 15/10/1960 υπ. Αρθ. 742 απόφασης του Πρωτοδικείου Χανίων)

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΕΑΣ ΡΙΖΙΤΙΚΟΥ: ΓΙΩΡΓΗΣ ΔΡΑΜΗΛΑΡΑΚΗΣ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ: ΜΑΡΚΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ ΔΡΑΜHΛΑΡΑΚΗΣ

ΡΙΖΙΤΙΚΑ DSC 1196
ΡΙΖΙΤΙΚΑ DSC 0728

Η ομάδα του Ριζίτικου αποτελείται από 25 περίπου άτομα.

Συνευρέσεις για μαθήματα γίνονται τις Δευτέρες 7:00 το απόγευμα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασή Γωνιάς “Ο Άγιος Γεώργιος“ Ιδρύθηκε το 1960 (ίσως ο αρχαιότερος σύλλογος) από τον αείμνηστο Ασηγωνιώτη Γεώργιο Μπλημάκη, στην Ασή Γωνιά, παίρνοντας το όνομά του από τον προστάτη του χωριού μας, Άι Γιώργη  που τον γιορτάζουμε δυο φορές τον χρόνο, 23 Απρίλη και 3 Νοέμβρη με τα ανάλογα πανηγύρια.

Το καταστατικό του 1960 απαρτίζεται από 35 άρθρα, στο Άρθρο 3 μεταξύ άλλων ορίζει και την “κατάρτιση ομίλου από τραγουδιστές Ριζίτικου, και χορευτών”.

Τα Ριζίτικα στην Ασή Γωνιά ήταν και είναι, το κυρίαρχο κομμάτι σε όλες τις εκδηλώσεις του χωριού. Σε βαφτίσεις και αρραβώνες παλαιότερα ( πριν το 1970) τα γλέντια ξεκινούσαν και τέλειωναν μόνο με τραγούδια Ριζίτικων και μαντινάδες, χωρίς όργανα.

Μια γλαφυρή περιγραφή υπάρχει στο Βιβλίο του Ιδομ. Παπαγρηγοράκη

(Τα Κρητικά Ριζίτικα Τραγούδια)  1956-1957 στην σελ. 18 όπου λέει ότι:
“Προ διετίας τρεις ομάδες από 7-8 άτομα η κάθε μια, η μία από το Επανωχώρι Σελίνου, η άλλη από τον Βαφέ Αποκορώνου , και η τρίτη από τα Χανιά, εσμίξαμε και επήγαμε ένα Σαββατόβραδο με λεωφορείο στην Ασή Γωνιά, όπου τρεις ανάδοχοι, ένας από κάθε ομάδα, θα εβάπτιζε δυο παιδιά κάποιου Γυπαράκη. Μετά τη βάπτιση, από το Σάββατο το βράδυ ως την Δευτέρα το πρωί που φύγαμε, όλη η διασκέδαση στο φιλόξενο σπίτι του κυρίου Γυπαράκη  και των λοιπών χωριανών έγινε αποκλειστικά με την εναλλαγή ριζίτικων τραγουδιών και μαντινάδων, διότι έλλειψη οργάνων δεν εστελιώθηκε χορός”.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι το ριζίτικο στην Ασή Γωνιά ήταν πάντα στο προσκήνιο και (παραδίδονταν) από γενιά σε γενιά, και φαίνεται από μια αναφορά στο Βιβλίο του Γιώργη Ψυχουντάκη (Αετοφωλιές στην Κρήτη) 1962. όπου αναφέρει πολλά ονόματα γερόντων τραγουδιστάδων μαζί με τα ριζίτικα που ήξεραν… Από το βιβλίο : ”Ετσά τα ριζίτικα τραγούδια έχουνε την πρώτη θέση εις τσι ξεφαντώσεις και τσι χαρές μας, απού τσι τραγουδιστάδες του χωριού μας και μπορεί να μην υπάρχει κιανένα ριζίτικο που να μην το κατέει ο ένας με τον άλλο. Μέσα στσι καλύτερους τραγουδιστάδες είναι ακόμη και οι Σταύρος Ιωαν. Πλυμάκης η (Κρήκος) Αντρέας Ιωαν. Πετράκης η (Νταλέτζας) Παύλος Π. Γύπαρης”

Με τους παραπάνω αναφερόμενους  είχαμε την μεγάλη τύχη να βρεθεί ένας Άγγλος ανθρωπολόγος το 1967 όπου και έμεινε για 9 μήνες στο χωριό την πρώτη φορά, ηχογραφώντας τα περισσότερα από τα ριζίτικα μαντινάδες και παρατσάφαρα που έλεγαν, στην Ασή Γωνιά και την ευρύτερη περιοχή Αποκόρωνα και Σφακιών, σε μπομπίνες μαγνητοφώνου, τις οποίες αργότερα μας παρέδωσε, και υπάρχουν στο αρχείο μας, τις έχουμε ψηφιοποίηση και τα σι ντί είναι διαθέσιμα για όλους στο χωριό και όχι μόνο.

ΣΥΜΕΤΟΧΈΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΕΚΔHΛΩΣΕΙΣ

Στις εκδηλώσεις της Μάνης για την επέτειο της εξέγερσης του 1821, από το 2007 μέχρι σήμερα, ανελλιπώς κάθε χρόνο.

Εκδήλωση ριζίτικου στα Καράνου το 2007

Στη γιορτή κρασιού στο Ρέθυμνο, πολλές φορές.

Στις εκδηλώσεις για τον Μακεδονομάχο καπετάν Κληδή στα Αγκουσελιανά

Στην Παραμυθιά Ηπείρου το 2009, και τη ίδια χρονιά στην αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου στο Σούλι.

Στό Δάλι Κύπρου το 2016 – 2019 σε αναπαράσταση Κρητικού γάμου, όπου και αφιέρωσαν το όνομα “Ασή Γωνιά” σε μια οδό του Δαλίου.

Παρουσίαση βιβλίου (Τα μαύρα πουκάμισα) του Σακελαροπούλου το 2011

Αποκαλυπτήρια αγάλματος στα Γιάννενα του Μιχάλη Μελαδάκη.

Στη Σαρδηνία  Ιταλίας το 2012 συνεύρεση με το Ελληνικό στοιχείο.

Στην Ασή Γωνιά το καλοκαίρι του 2017 καταφέραμε και μαζέψαμε στο χώρο εκδηλώσεών μας όλους σχεδόν τους συλλόγους και παρέες ριζίτικου των Χανίων σε μια βραδιά σταθμό για το ριζίτικο.
Όλοι οι επίσημοι επισκέπτες που έρχονται στο χωριό μας ο σύλλογος τους υποδέχεται πάντα με ριζίτικο όπως π.χ. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2003

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.