ΡΙΖΙΤΙΚΑ fraggedakis 44 1 scaled

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΑΝΟΥ “Η ΡΙΖΑ” (ΜΕ CD)

 1. ΕΔΡΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΑΝΟΥ ΚΥΔΩΝΙΑΣ
 2. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΡΑΓΓΕΔΑΚΗΣ
 3. ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1977
 4. ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΡΙΖΙΤΙΚΟΥ 40 ΑΤΟΜΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

-Ο Μορφωτικός Σύλλογος Καράνου«Η Ρίζα», ιδρύθηκε το 1977 στο χωριό Καράνου Κυδωνίας, από εκατό ( 100) περίπου μέλη ενεργά και διακόσιους πενήντα (250) κατοίκους της τότε εποχής.-Σκοποί και  στόχοι του συλλόγου, ήταν να διατηρηθούν τα ήθη και  έθιμα του τόπου μας,καθώς επίσης και η διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων που θα αναδείκνυε τους κατοίκους αλλά και το όνομα του χωριού.

-Το 1983 έγινε η πρώτη «Γιορτή Κερασιού»από παραγωγούς και κατοίκους του χωριού,γνωστή σε όλο το νομό Χανίων.-Την ίδια μέρα γίνεται και «Η Γιορτή Της Αγρότισσας»,σε μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

-Το 1991 δημιουργήθηκε το παραδοσιακό τμήμα «ΡΙΖΙΤΙΚΟΥ» τραγουδιού με σαράντα ( 40) μέλη περίπου, από νέους και βιωματικούς τραγουδιστές του χωριού,όπου συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις,εντός και εκτός της περιοχής μας.-Οι πρόβες γίνονται, έως και σήμερα,κάθε Σάββατο βράδυ,από παλαιούς και νέους συμμετέχοντες,με υπεύθυνο διδασκαλίας, τον κύριο Θεόδωρο Φραγγεδάκη.

-Το 1992 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του συλλόγου μας, «Η Ρίζα»,το Α΄Συνέδριο Ριζίτικου Τραγουδιού, που διήρκησε μία ολόκληρη μέρα,στο οποίο συμμετείχαν τριακόσιοι (300) βιωματικοί τραγουδιστές από όλη την περιφέρεια του νομού Χανίων, δεκατρείς (13) σύλλογοι της τότε χρονολογίας και σημαντικοί ομιλητές.Σε αυτό το συνέδριο ,έγινε η πρώτη πρόταση  δημιουργίας «Ομοσπονδίας Ριζίτικου Τραγουδιού» .  

-Κάθε χρόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου γίνεται η συνάντηση Καρανιωτών από όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Σύλλογο της Αθήνας.  – Επίσης κάθε χρόνο  τον Αύγουστο γίνεται διοργάνωση και εκτέλεση του «ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΙΛΟΤΑΣ» με συμμετοχές από όλα τα ΧΑΝΙΑ

.- Μέχρι σήμερα, διατηρούνται οι περισότερες  από τις παραπάνω εκδηλώσεις με όρεξη και πάθος για να κρατήσουμε ζωντανή την ύπαρξή μας και το χωριό μας. 

-Σε επόμενη ανάρτηση, θα προσκομίσουμε στην Ομοσπονδία υλικό από τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του συλλόγου μας.   

Σας παρουσιάζουμε δύο φωτογραφίες του παραδοσιακού τμήματος κατά την έναρξη της ομάδος ΡΙΖΙΤΙΚΟΥ  τραγουδιού 1991-1992.

Τέλος ακολουθει ένα CD με καταγραφές τραγουδιών αιθόρμητα από γλεντια, πανηγύρια, και εκδηλώσει παλλιών χωριανών μας.

ΡΙΖΙΤΙΚΑ fraggedakis 5 2

CD ΜΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΠΑΛΛΙΩΝ ΧΩΡΙΑΝΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΓΛΕΝΤΙΑ, ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.Α.

 1. ΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟ CD ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ TO ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΔΩ :

2. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΙΡΕΧΕΙ ΤΟ CD ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΤΕ:

 1. ΧΑΝΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΡΤΟΣ ΜΕ ΘΙΑΜΠΟΛΙ
 2. ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΑΝΑΝΤΡΑΝΙΣΑ
 3. ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ ΦΩΝΙΑΞΕΤΕ
 4. ΑΥΡΙΟ ΜΙΣΕΥΓΕΙ Ο ΜΑΥΡΙΑΝΟΣ
 5. ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΑΔΗ ΚΑΤΕΒΕΙ
 6. ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ
 7. ΜΑΝΑ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΑΒΟΥΝΑ
 8. ΤΟΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟ΄ΧΟΥΝΕ
 9. ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΣ΄ΑΘΗΒΟΛΕΣ
 10. ΜΑΝΈΜΠΑ ΣΤΟ ΠΕΡΒΟΛΙ ΜΑΣ
 11. ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ THN ΑΠΟΠΑΝΩ
 12. ΑΥΓΗ ΤΣΆΥΓΗΣ ΘΑ ΣΗΚΩΘΩ
 13. ΠΛΟΥΣΙΟΓΙΩΡΓΗΣ
 14. ΜΑΖΕΥΩ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΜΟΥ (ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ)
 15. ΣΥΡΤΟΣ ΤΣΆΥΓΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.