ΡΙΖΙΤΙΚΑ ΠΑΡΕΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 1 scaled

ΡΙΖΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Δ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ

  1. ΕΔΡΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
  2. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗΣ
  3. ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2010
  4. ΜΕΛΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 21 ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ 3 ΠΑΙΔΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πριν από κάμποσα χρόνια μια παρέα φίλων, κατοίκων της τέως κοινότητας Χρυσαυγής ή πρώην χωριό Μούλετε, αλλά και γύρω χωριών, που αγαπούν την παράδοση πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε μια ομάδα που να ασχολείται με τη λαϊκή μας παράδοση και κυρίως με τα λεγόμενα «ριζίτικα τραγούδια» της δυτικής Κρήτης, του νομού Χανίων.Έτσι έγινε « Η Ριζίτικη Παρέα της Καλλιθέας» του Δήμου Πλατανιά. Σκοπός αυτής της παρέας αποφασίστηκε να είναι:

1. Να γνωρίσουμε και να μάθουμε τα αυθεντικά ριζίτικα τραγούδια με το στίχο και το σκοπό που τραγουδιέται κάθε ένα, έτσι όπως θυμόμαστε να λέγονται από τους γονιούς και τους γεροντότερούς μας.

2. Να γνωρίσουμε και να ακολουθήσουμε τους (άγραφους) νόμους και κανόνες που διέπουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις του τόπου μας: γιορτές, πανηγύρια, συναθροίσεις, κατά τις οποίες λέγονται ριζίτικα τραγούδια.

3. Να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και με κάθε άλλη παρέα ή σύλλογο , που ασχολείται με το ίδιο αντικείμενο.

4. Να μαζέψουμε κάθε είδους υλικό, που έχει σχέση με τη λαϊκή μας παράδοση και τα ριζίτικα τραγούδια.

5. Να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και νέα τραγούδια, όσο μας είναι δυνατό, χωρίς όμως να ξεφεύγουνε από τους παραδοσιακούς δρόμους.

Εμπνευστής όλων αυτών , συντονιστής και δάσκαλος, ψυχή της παρέας είναι ο Μανόλης Κουριδάκης, από την Καλλιθέα, γνωστός στους τραγουδιστές και στους χαροκόπους και των πέντε επαρχιών του Νομού μας, ως «Κόκκινος», γνώστης και ακούραστος υπηρέτης της παράδοσης. Μετά από χρόνια στο τιμόνι της παρέας του Μανόλη Κουριδάκη παρέδωσε πρόσφατα το 2019 την προεδρία και ανέλαβε πρόεδρος ο γνώστης της Κρητικής παράδοσης (μουσικής και ριζίτικου) ο Γιώργος ο Κωνσταντουδάκης.

Μαζευόμαστε λοιπόν κάθε Τετάρτη το βραδάκι στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας, στο σταυροδρόμι του χωριού και ασχολούμαστε με τη διδασκαλία του ριζίτικου.

   Συνεργάσστηκε και εγιναν κοινά γλέντια και με άλλες παρέες των Χανίων όπως. της « Παρέας του Αγίου Στυλιανού, με τους φίλους «Ετεοκρήτες, και με τους Σεληνιώτες, τους Καστελιανούς , τους ριζίτες της Νέας Κυδωνίας και τους Κολυμπαριανούς κλπ.. Αξέχαστηήταν η συνεργασία μας με ομάδα ΔΑΝΩΝ επισκεπτών , που τους φιλοξενήσαμε με την πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία.

   Τα βραδάκια της Τετάρτης επίσης πολύ συχνά περιέχουν και τα απαραίτητα για κάθε καλή ριζίτικη παρέα: μεζεδάκια, καλό κρασάκι, τσικουδιά και φυσικά καλή διάθεση.

   Σιγά σιγά η παρέα μεγάλωνε και μεγαλώνει. Έτσι κατά καιρούς φιλοξένησε άλλους για μικρό και άλλους για μεγαλύτερο διάστημα και από τα γύρω χωριά ή μέχρι και σήμερα αρκετούς αξιόλογους τραγουδιστές – ριζίτες και συνεχίζει να εμπλουτίζεται ακόμη και με νέα παιδιά.

  Σημαντικό θεωρούμε επίσης τη δημιουργία ενός “ριζίτικου” τραγουδιού, που μαρτυρεί τις θηριωδίες των Γερμανών και τα βάσανα των χωριανών μας κατά την γερμανική επέλαση και τη φοβερή γερμανική κατοχή, το οποίο το έχουμε κατατάξει σε συγκεκριμένο ριζίτικο σκοπό. Κάθε χρόνο το Μάη μήνα στη σχετική τελετή στην μνήμη των εκτελεσθέντων στο μνημείο πεσόντων του Μούλετε η παρέα μας τραγουδά αυτό το τραγούδι, με σκοπό εκτός των άλλων την καθιέρωσή του.

   Δεν έχουμε ιδιαίτερες βλέψεις με αυτή μας την απασχόληση, πέραν από την υπηρέτηση της παράδοσής μας. Η χαρά μας όμως είναι μεγάλη να καταθέτουμε τις όποιες γνώσεις μας όπου χρειαστεί σε παρέες, γιορτές, πανηγύρια και κοινωνικές εκδηλώσεις, παραδοσιακά, με σεβασμό στους κανόνες, στα τραγούδια, στους σκοπούς και στις διαδικασίες, να διασκεδάζουμε με αυθεντικό , πατροπαράδοτο, παραδοσιακό τρόπο και αν μπορούμε να παρακινήσουμε και άλλους και κυρίως νέα παιδιά να δοκιμάσουν και αυτόν τον τρόπο διασκέδασης, να τον μάθουν σωστά και αν είναι δυνατόν να τον υιοθετήσουν.    Στην παρέα μας είναι ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε θέλει να συμμετέχει με όποιον τρόπο, υιοθετώντας φυσικά τις αρχές και τις αξίες της παρέας.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνονται τα πρώτα μέλη της παρέας το 2010. Η δεύτερη είναι με την σημερινή της μορφή όπου φαίνονται και τα τρία παιδιά και η τρίτη από εκδήλωση μνημοσύνου στο μνημείο για τους νεκρους χωριανούς κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής .

Η ΡΙΖΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΚΟΛΙΩΝ

Αλλη μία παρουσία της Ριζίτικης Παρέας Καλλιθέας του Δ.Πλατανιά συγκεκριμένα στην 126η επέτειο της μάχης του Πύργου Βουκολιών τού 1897.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (βροχή, χιονόνερο, κρύο) η παρέας μας τραγούδησε ριζίτικο σχετικό με την εορταζόμενη επετειο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες οι οποίες δεν είναι πολύ καθαρές λόγω της βροχής και τα σχετικά video.

Ελάχιστος φόρος τιμής για αυτούς που αψήφισαν όχι την βροχή και το κρύο αλλά και τις μπάλλες των Τούρκων για να είμαστε σήμερα ελέυθεροι.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟ LINK ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ TO VIDEO ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ

Η ΡΙΖΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΕΞΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2022.

1.ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΕΔΩ ΒΛΕΠΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΦΟΥ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤE ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ FACEBOOK https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0qto91puUtSbctF8VsLk4qkuTRpzZCq8rRgKp5p1te9zN67SvagiDr3dRhLQNG2kvl&id=100012357460612

2. ΣΤΙΣ ΓΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΚΚΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΕΡΑ ΤΗΝ 6Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΗΝ 2022. ΕΔΩ ΒΛΕΠΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΦΟΥ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤE ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ FACEBOOK https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid033LaHfevbvcHqRBgoKt6eMGJfheCPZ4W4Sf32MH1StKiZcN4gaMQkqsT8f5WHtWvkl&id=100012357460612

3. ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΣΤΟ ” ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΗΣ” ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2022. ΕΔΩ ΒΛΕΠΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ. https://rizitika.com/2022/08/08/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83-%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85-%cf%84/

4. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ” ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ ” ΤΗΝ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022. ΕΔΩ ΒΛΕΠΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΦΟΥ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤE ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ FACEBOOK https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0qNDbGKDgnJ4CsaUdZAbqC7ehRRLmWvXbqe9yBEMhKjM4W5j1ZgCfisv4aA24844Ql&id=100012357460612

ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΑΦΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤE ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ FACEBOOK .: https://www.facebook.com/profile.php?id=100012357460612ΡΙΖΙΤΙΚΑ ΠΑΡΕΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 2 1ΡΙΖΙΤΙΚΑ 13315683 115538542201394 4068944995019258706 n

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.