ΡΙΖΙΤΙΚΑ DSC 1158 1 1 new 1 1

Κανόνες συμπεριφοράς ριζιτών-γλεντιστάδων

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 20/01/2020 ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΥ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ

ΘΕΜΑ:Συμπεριφορά γλεντιστάδων στις καθημερινές κατά τόπους παρέες και  κρητικές παραδοσιακές εκδηλώσεις.

 Μετά τη συνάντηση που είχαμε με συμμετοχή εκπροσώπων από δεκαοχτώ( 18) συλλόγους και φορείς ριζίτικου, έγιναν  οι παρακάτω προτάσεις που μπορούν να θεωρηθούν ως βασικοί κανόνες για τους παλαιούς και νέους γλεντιστάδες στις καθημερινές παρέες μας αλλά και τις κρητικές παραδοσιακές εκδηλώσεις.

 Οι παρακάτω προτάσεις δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις παρέες του κρητικού στοιχείου και ριζίτικου, αλλά γενικά και στην καθημερινή μας ζωή.

 Οι περισσότεροι που θα διαβάσουν αυτούς τους κανόνες, τους γνωρίζουν ή έτσι  νομίζουν, αφού  λίγοι τους εφαρμόζουν, κάτι που έχει να κάνει  με τη διαπαιδαγώγηση από την οικογένειά μας και την καθημερινή μας παρέα.

 Αυτοί οι κανόνες  και η συμπεριφορά, θα πρέπει να είναι τα πρώτα που θα διδάσκονται καθημερινά σε όλες τις ομάδες και ΜΕΤΑ το ριζίτικο, ο χορός, η μουσική κτλ.

 Ας προσπαθήσουμε όλοι μας και ιδιαίτερα οι υπεύθυνοι των συλλόγων και οι δάσκαλοι, να τους μεταδώσουν και να τους εφαρμόζουν παραδειγματικά ‘’ΠΡΩΤΟΙ’’.

Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΕΕΣ

1. Σεμνότητα, ταπεινότητα, μετριοφροσύνη,προς τους γεροντότερους,νοικοκύρηδες,φιλόξε-νούμενους και συνανθρώπους μας.

2. Όταν ξεκινάμε μία παρέα,΄΄ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΥΘΥΝΗ΄΄ ο ένας για τον άλλον, μέχρι να γυρίσουμε σπίτια μας.

3. Αυτός που οργανώνει και συγκεντρώνει μία παρέα,βάζει τους κανόνες και ΄΄ΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ΄΄ μέχρι να επιστρέψουν όλοι στη βάση τους. Το ίδιο ισχύει και όταν καλεί κάποιος παρέα στο σπίτι του.

4. Από παλαιότερα που έκανε ο άνθρωπος παρέες, κατά τη διάρκεια της διασκέδασης,  γίνονταν  καλά και κακά. Σήμερα που όλοι γνωρίζουμε πιο πολλά,υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση αλλά και μόρφωση,θα  πρέπει τα κακώς κείμενα, όπως το πολύ κρασί, ‘’κούπες’’ , ‘’ μπαλωτιές ’’ μέσα στον κόσμο , λεκτικές προσβολές, φασαρίες, θα πρέπει ΄΄ΝΑ ΕΞΑΛΗΦΘΟΥΝ΄΄ εντελώς.

5. Οπως αναφέρεται και παραπάνω, όταν μπαίνουμε σε ένα ξένο σπίτι, πρέπει να σεβόμαστε και όπως λέγανε οι παλαιοί,΄΄ ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ΄΄.

6. Σε περίπτωση που κάποιος από την παρέα μας ή γνωστός μας, έχει κάποιο πρόβλημα (κουρασμένος, ‘’πιωμένος’’, χαμηλή ψυχολογική διάθεση),΄΄ΠΡΕΠΕΙ΄΄να  τον βοηθήσουμε να γυρίσει σώος πίσω και όχι να ‘’περιγελούμε’’ ή να φύγουμε αφήνοντάς τον.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΡΙΖΙΤΩΝ

1. Προτεραιότητα στους γεροντότερους ακόμα και αν κάνουν λάθος σε ένα τραγούδι.

2.΄Οταν κάποιος ξεκινήσει ένα τραγούδι με Α΄σκοπό, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το ίδιο και ας είναι λάθος, χωρίς να κάνουμε σύσταση μέσα στην παρέα, σεβόμενοι τους τοπικούς ιδιωματισμούς και τις αρχές κάθε τόπου,άλλωστε αυτό είναι και παράδοση.

3. Πριν πάμε σ’ένα χωριό, επαρχία ή νομό, φροντίζουμε να μάθουμε τα έθιμα και τις συνήθειες του τόπου αυτού και να προσαρμοστούμε εμείς σαν φιλοξενούμενοι και όχι αυτοί.

4. Η παρέα πρέπει να είναι και να παραμένει ζωντανή, με τραγούδι, χιούμορ, συζήτηση και όχι να μονοτονούμε.

5. Το ριζίτικο και η μαντινάδα είναι είδος διασκέδασης και όχι διαγωνισμός ή ΄΄συνορισιό΄΄.

6. Οι μαντινάδες και το ριζίτικο θα πρέπει αρχικά  να σχετίζονται με το θέμα που μας έχουνε καλέσει και μετά από ένα διάλειμμα μπορούμε ν’ αλλάξουμε θέμα με τραγούδια ιστορικά, ευτράπελα κτλ.

7.Σεβόμαστε αυτόν που τραγουδάει, δεν κουβεντιάζουμε, γελάμε ή ανοίγουμε πηγαδάκια. Το ριζίτικο τραγούδι είναι μία ιεροτελεστία όπως τους ύμνους της εκκλησίας που τους ακούμε με σεβασμό.

8. Όταν η παρέα δε ‘’σηκώνει’’ το ριζίτικο, είναι καλύτερο να μην τραγουδήσουμε και  γίνουμε βαρετοί.

9. Το κρασί και οι κούπες που είχαν άλλο λόγο στην παρέα (σαν τιμωρία σε λάθος του τραγουδιστή, σε συνάντηση κουμπάρων, σύντεκνων, φίλων που έχουν πολύ καιρό να συναντηθούν),΄΄ΠΡΕΠΕΙ΄΄να σταματήσουν, ειδικότερα γι’ αυτούς που οδηγούν και μένουν μακριά.Βλέπουμε και ακούμε καθημερινά τα τροχαία που γίνονται, τα οποία, δυστυχώς, πάρα πολλές φορές,είναι θανατηφόρα.

10. Η μαντινάδα πρέπει να πάρει μεγαλύτερη θέση στην παρέα μας και ιδιαίτερα αυτές που δημιουργούνται εκείνη την ώρα, για να κρατούνται σ’ετοιμότητα οι γλεντιστάδες.

11. Δεν αλλοιώνουμε ή παραποιούμε λόγια τραγουδιών για να τα οικειοποιηθούμε

12.Να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε νέους στην παράδοση μας και στα γλέντια μας, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.