ΡΙΖΙΤΙΚΑ Κρητικες Μαδάρες 1986 Νο 6 7

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘’ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΔΑΡΕΣ’’

Ιστορικός  Λαογραφικός  Καλλιτεχνικός  Σύλλογος  ‘’Κρητικές Μαδάρες’’

Ετος ίδρυσης υπο Προσ. Διοικούσα Επιτροπή 1970.

Ετος ίδρυσης- αναγνώρισης καταστατικού από Πολυμελές Πρωτοδικείο 1972.

Εδρα Χανιά

Πρόεδροι: Βενιανάκης Κωστής 1972-74, Μάντακας Γιάννης 1974-1994, Κουτουλάκης Γιάννης 1994-2007, Μαρκετάκης Νίκος 2007–,

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο αρχαιότερος Σύλλογος στην χώρα, έρευνας, μελέτης και διάδοσης του Δημοτικού [Ριζίτικου] τραγουδιού της Κρήτης. Εχει ηχογραφήσει δεκαεπτά[17] δίσκους βινυλίου-CD που εμπεριέχουν περίπου 145 Ριζίτικα τραγούδια,αντιπροσωπευτικά όλων των σκοπών του Ριζίτικου, και πολλά ιδιόμελα.Επίσης εμπεριέχουν, και 32 περίπου Διαφορετικούς σκοπούς του Χανιώτικου συρτού με την μαντινάδα τους. Εχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις-πρωτεύουσες Νομών της Ελλάδας.

Εχει προσκληθεί και έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις σε Ευρωπαικές χώρες, ως ακολούθως: Αυστρία 1 φορά, Γαλλία 3 φορές, Ιταλία 1 φορά, Ισπανία 2 φορές και Κύπρο 5 φορές. Εχει προσκληθεί και εμφανιστεί 3 φορές στο Μέγαρο Μουσικής [1 στα εγκαίνια με αντιπροσωπευτικά παραδοσιακά σωματεία, και 2 στην συνέχεια]. Εχει εμφανισθεί 2 φορές στο Ηρώδειο. Αποτελεί τον γεννήτορα των περισσότερων Χορωδιών, Ομάδων, Παρεών κ.λ.π. του Ριζίτικου τραγουδιού, στα Χανιά και Ρέθυμνο. Είτε ερχόντουσαν στον Σύλλογο αρχικά κάποιες ομάδες ατόμων από την περιφέρεια με σκοπό να ξεκινήσουν την εκμάθηση του Ριζίτικου, για να οργανωθούν στην συνέχεια στον τόπο τους, είτε κατά καιρούς αποσπάσθηκαν ομάδες χορωδών από τις Κρητικές Μαδάρες, και ίδρυσαν στην συνέχεια εξ ίσου ικανές και δραστήριες χορωδίες.

Ιδρυσαν το 1993 το Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Κρήτης στο στρατόπεδο Ζομπανάκη, και τιμής ένεκεν τους παραχωρήθηκε από το ΥΕΘΑ στην συνέχεια, χώρος για την μόνιμη και εσαεί στέγαση τους. Παρέμειναν στον χώρο μεχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του από την πυρκαιά της 23/7/2018. Εκτοτε είναι άστεγος ο Σύλλογος και φιλοξενείται για τις πρόβες του κάθε Δευτέρα 20.00΄-21.30΄ στην αίθουσα του Παγκρήτιου Ομίλου Βρακοφόρων Ερωφίλης και Σολωμού.

Απο το 2015, προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους αφιλοκερδώς, δια του Προέδρου και του Αντιπροέδρου[και υπευθύνου χορωδίας] Αρώνη Στρατή, για δύο ώρες την εβδομάδα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά. Δράση που από τον Ιούνιο 2016 φέρει την έγκριση [για πρώτη φορά Πανελλαδικά] από το Υπουργείο Παιδείας, εντάσοντας το μάθημα της εκμάθησης Ριζίτικου, Μαντινάδας, Ηθών-Εθίμων κ.λ.π. που απορρέουν από αυτά, μέσα στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του Σχολείου, ως δίωρο μάθημα Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων από τον συγκεκριμένο Σύλλογο, και με τους προαναφερόμενους Θεσμικούς εκπροσώπους ως Δασκάλους, ΑΔΑΠΑΝΩΣ για το Δημόσιο.

Εχει συνεργαστεί με την Δημόσια Ραδιοφωνία ως κάτωθι: 1986 11 ωριαίες εκπομπές. 2018/19 21 ωριαίες εκπομπές με επιμέλεια και παρουσίαση του Συλλόγου, και από τον 10/ 2020 μέχρι σήμερα, σε 18 ωριαίες εβδομαδιαίες εκπομπές με την ίδια επιμέλεια και παρουσίαση. 

Τα τακτικά Μέλη του Συλλόγου είναι περίπου 50, και τα ενεργά μέλη της χορωδίας κυμαίνονται στα 35-40…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.